Omurga Kayması Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Omurga Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Omurga, omur adı verilen birbiri ile bağlantılı kemiklerden oluşan kritik bir organımızdır. Yetişkinlerin %5'inden fazlasında omurganın en alt kısmında bulunan kemiklerin birleşim noktalarında gelişimsel kırıklar görülebilir. Bu kırıklar genellikle hareketin fazla olduğu bölgelerde ortaya çıkar. Bu tür kırıklar genellikle iyileşmezler ancak vücut için ciddi bir sorun teşkil etmezler. Bazı bireylerde üst kısımdaki omurlar, alttaki omurlara göre öne doğru kayabilir. Bu duruma bel kayması veya omurga kayması denir. Omurgada oluşan bu kayma miktarı fazla ise ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bel ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran hastaların %10'una bel kayması teşhisi konulmuştur. Omurga kaymasının bir diğer nedeni ise yaşlanmaya bağlı olarak omurlar arasındaki bağ dokularının yıpranmasıdır ve genellikle 40 yaş üstü bireylerde görülmektedir.

Omurga Kayması Belirtileri Nelerdir?

Stres kırıkları olarak adlandırılan türde kırıklar, ilk başta kendilerini belli etmeyebilirler. Başka bir nedenle film çekilmesi veya testler sonucunda farklı zamanlarda ortaya çıkabilirler. Bel bölgesinde ağrı, kalça bölgesinde ağrılar, bel kaslarında gerginlik ve bacaklarda uyuşmalar mevcut ise, ayaklarda kuvvet kaybı olarak da kendisini gösterebilir. Çoğu kişide bu ağrılar yürüyüş sırasında ve ayakta durma esnasında ortaya çıkmaktadır.

Omurga Kayması Hastalığının Tanısı Nasıl Koyulur?

Bu ağrılar nedeniyle başvurduğunuz doktorunuz sizi muayene edip şikayetlerinizi dikkatli bir şekilde dinledikten sonra belinizin filmini çekecektir. Ancak röntgen sonuçlarında omurgadaki kırıklar görülmeyebilir. Bu sebepten dolayı hala kırık olduğundan şüphe ediliyorsa doktorunuz MR çektirmenizi isteyebilir. MR çekimlerinin sonucunda kırıklar tespit edilirse, doktorunuz tedavinizin şeklini tam olarak belirlemek için tomografi çektirmenizi isteyecektir. Eğer hastanın ayaklarında uyuşma hissi var ise sinirsel bir hastalık olup olmadığının tespiti için MRG gerekli görülmektedir. Daha sonra omurga kaymasının derecesi belirlenir ve 1 ile 4 arasında derecelendirilir.

Omurga Kayması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doktorunuz yaptığı tetkikler sonucunda oluşan kayma miktarı fazla şiddetli değilse ve ciddi bir sinir sorunu da yoksa ilk müdahale cerrahi bir müdahale olmaz. Öncelikli olarak fizik tedavi yöntemleri kullanılır ve oluşan ağrılar için ağrı kesiciler tavsiye edilir, istirahat edilmesi önerilir. Ağrılar uzun bir süre devam edecek olursa omurgadaki kırık olan bölgelere steroid ve ağrı kesici enjeksiyonu yapılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Zarife

23 Temmuz 2024 Salı

Omurgamda bir kayma olup olmadığını nasıl anlayabilirim? Özellikle bel ağrısı ve bacaklarımda uyuşma hissi yaşıyorum, bu belirtiler omurga kaymasına işaret olabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Zarife hanım, bel ağrısı ve bacaklarda uyuşma gibi belirtiler omurga kaymasıyla ilişkili olabilir. Ancak, bu belirtiler birçok farklı sağlık sorununa da işaret edebilir. Kesin bir teşhis koymak için bir ortopedi veya nöroloji uzmanına başvurmanız en doğru adım olacaktır. Doktorunuz muayene, röntgen veya MR gibi görüntüleme yöntemleriyle size en uygun teşhisi koyabilir ve gerekli tedavi planını oluşturabilir. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bel Kemiği Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Bel Kemiği Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Çene Disk Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Çene Disk Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Göz Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Göz Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Çene Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Çene Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Anlam Kayması Nedir?

Anlam Kayması Nedir?

Güncel

Kayma Belirtileri ve Tedavisi

Kayma Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Çene Eklemi Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Çene Eklemi Kayması Belirtileri ve Tedavisi