Yeni Doğan Bebeklerde Göz Kayması Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Yeni Doğan Bebeklerde Göz Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Yeni Doğan Bebeklerde Göz Kayması

Yeni doğan bebeklerde göz kayması, hemen hemen bütün bebeklerde doğduklarında görülebilen bir durumdur. Önemli olan bu durumun kalıcı hale gelmemesidir. Yeni doğan bebeklerde, göz yapıları tam olarak tamamlanmadığı için ve burun kemikleri tam oturmadığı için yumuşak olması sebebiyle iki gözün aynı anda burun kemiğine bakması ya da aşağı veya yukarı kayması durumu görülebilir. Bu durum, anne babalarda ani bir telaş yaratabilir. Bu kaymalara halk arasında şaşılık da denmektedir.

Bu durum yeni doğan bebeklerde ilk üç ayda normal kabul edilir. Eğer göz kaymaları ilk üç aydan sonra devam ederse mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Geçmişte, bebeklerde doktor kontrolü daha sınırlı olduğu için göz kayması durumlarında tedavi gecikmeleri yaşanabilir ve düzelme daha zor olabilirdi. Ancak günümüzde bebekler doğar doğmaz doktor kontrolü altında olduklarından tedaviler daha kolay gerçekleştirilebilmektedir.

Bebeklerde en çok görülen içe göz kayması durumudur. Özellikle içe göz kayması durumlarında, göz tembelliği durumu söz konusu olabilir. Bebeklerdeki göz kayması durumu eğer normal doğumdan kaynaklanan bir durum ise ilk altı aya kadar düzelmesi beklenir. Altı aydan sonra düzelmeyen göz kayması durumlarında, mutlaka bebek bir yaşına gelene kadar tedavisinin yapılması gerekmektedir.

Yeni Doğan Bebeklerde Göz Kayması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yeni doğan bebeklerde göz kayması tedavisinde, öncelikle bebeğin doğduğundan itibaren göz kayması durumunun normal olduğunu kavramak gerekmektedir. Bebek doğduktan sonra ilk üç ayda göz kayması normaldir; ilk üç ayı geçtikten sonra eğer göz kayması devam ediyorsa hemen bir doktora gidilip bebeğin göz muayenesinin yaptırılması gerekmektedir.

Eğer bu göz kayması zamanla düzelmeyecek bir sorun ise bebek bir yaşına geldiğinde ameliyat ile düzeltilebilen bir durumdur. Bebeklerde göz kayması durumu bazen bir yaşından sonra da görülebilir. Bu gibi durumlarda ise 2-3 yaşından itibaren öncelikle bebeklere gözlük tedavisi ve çeşitli damla tedavileri uygulanmaktadır. Zamanla bu tedavilerle göz kaymasında herhangi bir düzelme görülmezse, en son çare olarak bebek göz ameliyatı olur.

Göz Kaymasının Nedenleri

Göz kaymasının nedenleri arasında:
  • Genetik faktörler
  • Kas zayıflığı
  • Göz yapısındaki anatomik bozukluklar
  • Görme bozuklukları

sayılabilir. Bu nedenlerin belirlenmesi ve doğru tedavi yönteminin uygulanması önemlidir.

Göz Kaymasında Erken Teşhisin Önemi

Erken teşhis, göz kaymasının tedavisinde büyük önem taşır. Bebeklerde yapılan rutin göz muayeneleri sayesinde göz kayması erken dönemde tespit edilebilir ve gerekli tedavi yöntemleri gecikmeden uygulanabilir. Erken teşhis ve tedavi, göz tembelliği gibi kalıcı problemlerin önüne geçilmesine yardımcı olur.

Sonuç

Yeni doğan bebeklerde göz kayması sıkça gözlemlenen bir durumdur ve genellikle ilk birkaç ayda düzelir. Ancak, bu durumun devam etmesi halinde mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleri ile bu sorun kolaylıkla çözülebilir ve bebeğin görme yetisi korunabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kayma Belirtileri ve Tedavisi

Kayma Belirtileri ve Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çene Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Çene Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Diz Kapağı Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Diz Kapağı Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Anlam Kayması Nedir?

Anlam Kayması Nedir?

Göz Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Göz Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Bel Kayması Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Bel Kayması Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Güncel

Yıldız Kaymasının Nedenleri?

Yıldız Kaymasının Nedenleri?