Rahimde Spiral Kayması Nedenleri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Rahimde Spiral Kayması Nedenleri ve Tedavisi

Rahimde Spiral Kayması

Rahimde spiral kayması, her kullananda ortaya çıkabilen bir durumdur. Spiral, doğum kontrol yöntemi olarak kullanılan rahim içi araçlardan biridir. Rahimde spiral kayması, spiralin yerleştirildiği rahim içinden aşağıya, rahim ağzına doğru ya da vajinaya doğru kayması şeklinde gerçekleşir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında, spiralin bulunduğu yerden çıkarılması ve yeniden talep edilirse yeni bir spiral takılması gereklidir. Çünkü rahimde kaymış bir spiralin koruma özelliği azalır ve bu durumda gebelik riski artar. Eğer spiral aşağı kısımlara doğru kaydıysa, cinsel ilişki sırasında penisle temas edebilir. Bu bazen peniste hafif yaralanmalara ya da ağrıya yol açabilir. Ayrıca rahimde spiral kayması olduğunda, kadında adet dönemi dışında çeşitli seviyelerde lekelenme tarzı kanamalar ya da kanama olabilir.

Rahimde Spiral Kayması Neden Olur?

Spiralin rahimden kaymasına neden olan etkenlerin başında, çok sayıda doğum yapmış olan kadınlardaki rahim ağzının genişliği gelir. Bunun dışında, spiralin rahme ilk takıldığı zaman tam olarak yerleştirilememesi de bir etkendir. Bu yüzden, spiral bir uzman tarafından takılmalı ve takip eden ayda adet döneminde kayma açısından mutlaka kontrol edilmelidir. Eğer rahimde spiral kayması belirlenirse, hemen yenisiyle değiştirilmesi halinde yeniden spiralde kayma yaşanmaz. Buna rağmen, az da olsa ikinci defa spiralin kaydığı gözlenirse, kadın için başka bir doğum kontrol yöntemi düşünülmelidir. Çok zor bir durum olsa da bazen kayan spiral yerine doğru itilebilir. Ancak uygulamada bunu yapmak oldukça güçtür. Bu yüzden spiral ile doğum kontrol yöntemi kullananlar, her yıl rahimde spiral kayması açısından doktor tarafından muayene edilmelidir.

Rahimde Spiral Kayması Belirtileri Nelerdir, Spiral Kayması Anlaşılır mı?

Rahimde spiralin kaydığını kişinin kendisi genellikle anlayamaz. Ancak kaymanın neden olduğu belirtiler yaşanırsa, spiral kaymasından şüphelenebilir. Bazı hastalarda spiral kaymasında herhangi bir belirti olmayabilir. Yapılan rutin bir vajinal muayene sırasında spiralin rahim ağzına ya da vajinaya doğru kaydığı belirlenebilir. Bu durum, yapılacak ultrason muayenesi sonucunda da tespit edilebilir.

Rahimde Spiralin Karın İçine Kayması

Çok nadiren spiralin karın içine ya da idrar torbasının içine kaydığı ve bu alanlarda yerleştiği de görülmüştür. Bu durumda yapılan ultrason tetkikinde rahimde spiral olmadığı görülebilir. Karın içinde rahatlıkla yerleştiği yerde spirali görmek de mümkündür. Böyle bir spiral kayması yaşandığında, spiralin bulunduğu yerden çıkarılması için ameliyat yapılır. Ancak bu sorun çok nadirdir ve spirali korunma yöntemi olarak tercih edenlerin endişe etmesine gerek yoktur.

Rahimde Spiral Kaymasının Önlenmesi

Spiral kaymasını önlemek için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır:

  • Spiral, deneyimli bir sağlık profesyoneli tarafından uygun şekilde yerleştirilmelidir.
  • Yerleştirilme sonrası ilk adet döneminde kontrol edilmelidir.
  • Düzenli doktor kontrolleri yapılmalıdır.
  • Şüpheli durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Sonuç

Rahimde spiral kayması, her ne kadar nadiren ciddi sorunlara yol açsa da dikkate alınması gereken bir durumdur. Spiral kullanan kadınların düzenli kontrollerini aksatmaması ve belirtiler konusunda dikkatli olması önemlidir. Uzman bir doktor tarafından yapılan muayeneler ve kontroller, spiral kayması riskini en aza indirecektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gizli Göz Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Gizli Göz Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Anlam Kayması Nedir?

Anlam Kayması Nedir?

Çene Eklemi Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Çene Eklemi Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Disk Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Disk Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Yumurtalık Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Yumurtalık Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Yıldız Kaymasının Nedenleri?

Yıldız Kaymasının Nedenleri?

Güncel

Bel Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Bel Kayması Belirtileri ve Tedavisi